Polymeren

Polymeren

Kalksteen, dolomiet en klei zijn vulstoffen voor vele polymeren, zoals plastic, rubber, verf, plakmiddelen en tapijtondergronden. Een groot aantal toepassingen vereist een nauwkeurige chemische samenstelling en deeltjesgrootte. Al onze producten die we voor deze sector leveren, voldoen aan de noodzakelijke hoge standaarden.

Polymeren zijn een grote groep natuurlijke en synthetische materialen. Kalksteenproducten fungeren als een vulstof om de eigenschappen te verbeteren en bieden vele andere voordelen.

Functionele vulstoffen in plastic

Kalksteen werkt als een functioneel filter bij de productie van gegoten en geëxtrudeerde plastic delen, waaronder plastic buizen, elektrakasten, draad en kabel, gelamineerde folie, plastic meubels, constructiebarrières, zijmateriaal van vinyl en vloertegels. Ook wordt kalksteen gebruikt als vulstof in hars voor het sproeilamineren (badkuip en douche) en voor gietharsproducten, zoals gietmarmer. Vulstoffen op basis van kalksteen kunnen kostbare op aardolie gebaseerde plastic materialen vervangen.

Onze producten worden zorgvuldig gecontroleerd op chemische samenstelling en deeltjesgrootte om verschillen in viscositeit en stroming te verminderen. Hierdoor verminderen ze ook de slijtage van extrusieapparatuur. Speciaal gemaakte mengsels kunnen de gewenste eigenschappen optimaliseren, zoals korrelpakking, buigvastheid, stijfheid en opaciteit en ook trek- en druksterkte.

Rubbersamenstellingen

Kalksteen is een vulstof van het gieten van rubber en verbreedt de mogelijkheden tot het maken van samenstellingen. Producten worden geselecteerd op grond van hun chemie (hoog CaCO3-gehalte, laag silicagehalte en laag zwavelgehalte), unieke fysische eigenschappen (geringe absorptie van olie) en nauwkeurig gestuurd fabricageproces (uniforme korrelgrootteverdeling).

Droogmiddelen voor extrusieprocessen

Bij extrusie op hoge temperatuur dienen kleine hoeveelheden speciale ongebluste kalk als een extreem efficiënte vochtvanger in plastic korrels. 

Verf

Kalksteen wordt toegevoegd als een vulstof en pigment in formuleringen van emulsieverf. Strikte controle van de deeltjesgrootte is cruciaal.

Kleefmiddelen, kalefateringen en afdichtingen

Een breed scala van producten, waaronder op latex gebaseerde (butylrubber en butadieen) kleefmiddelen en afdichtingsverbindingen, hechtmiddelen voor de bouw en plamuur voor hout bevatten kalksteen als vulstof. Consistente chemie met een hoog calciumgehalte is belangrijk om de viscositeitseffecten van magnesium te verminderen en de slijtage en verlaging van bindingssterkte door silica op te vangen.

Tapijtondergronden

Kalksteen als vulmiddel verbetert de stijfheid, het gewicht en de werkeigenschappen van tapijt met een latex onderlaag. Ook verhoogt kalksteen tijdens de fabricage de stabiliteit van de chemische verbinding. Het  deeltjesoppervlak is belangrijk voor een correcte binding aan het latexmedium, zodat na het aanbrengen geen uitval en delaminatie optreden.